Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
اظهارنامه مالیاتی – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
اظهارنامه مالیاتی

انواع مالیات و نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی

آیا شما هم در ذهن خود سوالاتی درباره مالیات دارید؟ آیا می دانید مالیات چیست و چرا باید مالیات بدهیم؟ اظهارنامه مالیاتی چیست و چگونه باید آن را تنظیم کرد؟ این ها سوالاتی است که برای بسیاری از صاحبان کسب و کارها مطرح می شود. ما می خواهیم در این مقاله شما را با اظهارنامه مالیاتی، چگونگی تنظیم آن، خود اظهاری و دیگر موارد آشنا کنیم.

 

مالیات چیست؟

مالیات به مقدار سهم از ثروت یا درآمدی گفته می شود که هر کدام از ساکنان کشور موظف هستند بر اساس اصل تعاون ملی و مطابق با مقررات با توجه به مقدار توانایی خویش، آن را به دولت پرداخت کنند. پرداخت مالیات به منظور تامین هزینه های عمومی و حفظ منافع اقتصادی، اجتماعی و یا سیاسی کشور است.

جالب است بدانید روش محاسبه مالیات در هر کشور متفاوت است. در ایران نحوه ی محاسبه مالیات به دو طریق انجام می شود. یکی به روش علی الراس که در آن ماموران اداره مالیات مقدار آن را مشخص می کنند و دیگری خود اظهاری است که خود شخص میزان سود خود را در سال مالیاتی اعلام می دارد.

 

ممکن است در اینجا این سوال پیش بیاید که سال مالیاتی چیست؟ و چگونه خود اظهاری صورت می گیرد؟ در بخش بعدی به این سوالات پاسخ می دهیم.

ثبت اظهارنامه مالیاتی

در ابتدا بهتر است درباره سال مالیاتی توضیحاتی داده شود تا ثبت اظهارنامه مالیاتی بهتر درک شود. سال مالیاتی به یک سال شمسی می گویند که از اول فروردین تا آخر اسفند است. اما برای برخی از اشخاص حقوقی که سال مالی آن ها بر طبق اساسنامه شرکت با سال مالیاتی مطابقت ندارد، سال مالی شرکت را ملاک قرار می دهند.

اما چه کسانی باید مالیات پرداخت کنند؟ همه نامبردگانی که در ماده یک قانون مالیات های مستقیم، موظف هستند که اظهارنامه مالیاتی را تنظیم و تسلیم کنند. این نامبردگان شامل همه اشخاص حقوقی و حقیقی می شوند که البته ذکر آن ها در حوصله این مبحث نمی گنجد.

اما ثبت اظهارنامه مالیاتی چگونه است؟ باید گفت که اظهارنامه در فرم های مصوب سازمان امور مالیاتی تکمیل شده و در موعد مقرر به اداره امور مالیاتی تحویل داده شود.

 

لازم است بدانید که اظهارنامه مالیاتی و فیش واریز مالیات، تا 31 تیر هر سال به اداره امور مالیاتی باید تسلیم شود. در فرم های اظهارنامه مالیاتی 26 جدول مانند درآمدهای معاف، تراز نامه، صورت سود وزیان و تعداد کارکنان ذکر شده است. اگر مطابق شرایطی که ذکر شد، اظهارنامه مالیاتی تسلیم شده و هیچگونه تخلفی صورت نگرفته بود، اظهارنامه مورد پذیرش قرار می گیرد. در غیر این صورت مالیات به صورت علی الراس تعیین می شود.

 

طریقه اعمال مالیات در کشور

طریقه اعمال مالیات را می توان به دو صورت تقسیم بندی کرد. دسته اول مالیات های مستقیم و دسته دوم مالیات های غیرمستقیم هستند. در ادامه هریک از این دو دسته را شرح داده می شوند.

  • مالیات مستقیم

طریقه محاسبه مالیات های مستقیم نیز به دو صورت مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی است. در محاسبه مالیات بر درآمد، مقداری به عنوان مالیات از هر نوع درآمدی مانند حقوق یا املاک، کسر می شود. به عبارت دیگر درآمد شما همراه با کسر مالیات است. اما در مورد مالیات بر دارایی مثل املاک و مستغلات، مالیات به صورت سالیانه بر تمام دارایی های فرد اعمال می شود.

 

  • مالیات غیر مستقیم

مالیات بر مصرف یکی از رایج ترین انواع مالیات است. این نوع مالیات را در هنگام خرید کالا یا محصولات می پردازیم. نوع دیگری از انواع مالیات غیر مستقیم نیز مانند مالیات بر ارزش افزوده و مالیات گمرکی وجود دارد. مالیات گمرکی را به جهت محدود کردن واردات و تقویت نمودن تولید داخلی اعمال می کنند. مالیات گمرکی، به مالیات های سنگینی گفته می شود که بر کالاهای گمرکی وارداتی اعمال می شود.

 

منابع مالیاتی در ایران کدام هستند؟

منابع مالیاتی در ایران به دو بخش تقسیم می شوند که هریک از این دو بخش در ادامه توضیح داده خواهند شد. بخش اول مالیات بر دارایی و بخش دوم مالیات بر درآمد که به شرح این دو می پردازیم.

مالیات بر دارایی

همانطور که گفته شد مالیات بر دارایی، بر دارایی فرد که همان ثروت مؤدی است، اعمال می شود. این مالیات نیز به دو طریق روش مالیات بر ارث و دیگری حق تمبر اعمال می شود. در مالیات بر ارث کلیه ماترک فرد فوت شده در ایران یا خارج از آن اعم از منقول یا غیر منقول و غیره پس از کسر هزینه کفن و دفن و دیون متوفی اعمال می شود. در بخش حق تمبر، مالیات از طریق الصاق و ابطال تمبر بر روی اسناد، مدارک و اوراق گرفته می شود.

مالیات بر درآمد

مالیات بر درآمد به سه طریق اعمال می شود. اول بر درآمد املاک، دوم بر درآمد حقوق و سوم بر درآمد اشخاص حقوقی. مالیات بر درآمد املاک، مالیاتی است که از درآمد املاک وصول می گردد. این درآمد ناشی از واگذاری حقوق افراد نسبت به املاکشان در ایران است. مالیات بر درآمد حقوق از درآمدی که شخص حقیقی یا حقوقی در برابر تسلیم نیروی کار خود به خاطر اشتغال در ایران بر حسب مدت یا انجام کار، وصول می شود. مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی که تشخیص آن از طریق رسیدگی به دفاتر قانونی و به طریقه علی الراس انجام می شود.

 

نرم افزار اظهارنامه مالیاتی

با آغاز سال مالیاتی و ثبت و تسلیم اظهارنامه های مالیاتی، دغدغه های صاحبان حرف و کسب و کارها در خصوص مالیات و اظهارنامه های مالیاتی افزایش می یابد. همانطور که گفتیم مالیات به دو روش علی الراس و خود اظهاری اعمال می شود. طریقه علی الراس که توسط ماموران مالیاتی صورت می گیرد.

 

طریقه دیگر پرداخت مالیات به طریق خود اظهاری است. خود شخص باید مقدار درآمد خود را به ثبت برساند. در سال های اخیر اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیکی و از طریق دانلود نرم افزار اظهارنامه مالیاتی انجام می شود. شما می توانید با دانلود این نرم افزار شخصا به تنظیم و ثبت آن اقدام کنید. این نرم افزار به شما کمک می کند که چگونه اظهارنامه مالیاتی خود را تنظیم و ثبت نمایید.