Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
ترک انفاق – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
ترک انفاق

ترک انفاق

ترک انفاق همان عدم پرداخت نفقه به زن از جانب مرد است که در صورت بررسی وضعیت مالی مرد و تمکین زن از مرد و تایید هردو مورد از سوی مراجع نوعی جرم شناخته می شود. الزام به پرداخت نفقه به زن یکی از مهمترین مسئولیت های مرد بعد از عقد نکاح و ازدواج دائم است. پرداخت نفقه به زن خود شرایطی دارد که مهمترین آن تمکین زن به مرد در زندگی است که شامل قبول تمام مسئولیت ها و روابط زناشویی میان آن هاست.

زمانی که مرد از پرداخت نفقه سرپیچی کند، در واقع ترک انفاق کرده است و قانون این حق را به زن می دهد که با طی کردن مراحل قانونی نفقه خود را از مرد طلب کند. عدم پرداخت نفقه به زن یکی از دعاوی رایج در حوزه خانواده است. پیش از ارائه دادخواست در مورد مطالبه نفقه با مشاورین و کارشناسان باتجربه و متخصص در این زمینه مشورت داشته باشید و از راهنمایی آن ها بهره مند شوید. در ادامه می خواهیم به بررسی جرم ترک انفاق و چگونگی پیگیری و تنظیم شکایت آن بپردازیم.

ترک انفاق

 

ارکان جرم ترک انفاق

همانطور که می دانید در قانون مدنی کشور آمده است که نفقه حق زن بوده و مرد پس از عقد نکاح موظف به تامین نیاز و احتیاجات زن در شان و منزلت اوست. چنان چه از این امر سرپیچی کند، قانون این حق را برای زن در نظر گرفته است که با تنظیم دادخواست اقدام به مطالبه نفقه خود به دادگاه نماید. اما ارکان جرم ترک انفاق چیست؟ ارکان جرم ترک انفاق شامل عنصر قانونی و عنصر مادی و عنصر روانی ترک جرم انفاق می شود. در ادامه هر یک از این موارد را به صورت خلاصه توضیح می دهیم.

عنصر قانونی جرم ترک انفاق در ماده 53 قانون حمایت خانواده به این صورت است که هر مردی که وضعیت مالی خوبی داشته باشد و پرداخت نفقه زن خود را در صورت تمکین پرداخت نکند و بهانه برای پرداخت نفقه به زن داشته باشد به حبس تعزیری محکوم خواهد شد. عدم پرداخت نفقه زن یکی از جرائم خصوصی است و می توان در هر مرحله یا پس از صدور حکم با رضایت زن پرونده را مختومه اعلام کرد. جرم عدم پرداخت نفقه به زن دارای عنصر مادی نیز می باشد. در این مورد قانون گذار برای نظم دهی و حفظ آن وظایفی را برای افراد در نظر می گیرد.

چنان چه از انجام این وظایف خودداری کنند، برای آن ها مجازاتی تعیین می کنند. برای تحقق جرم ترک انفاق، عنصر روانی ضروری است. زمانی که شخصی ارتکاب به جرم عدم پرداخت نفقه زن پرداخت نفقه زن را با اراده و قصد مجرمانه انجام بدهد، مرتکب به جرم عدم پرداخت نفقه زن شده است. اما زمانی که با تهدید و اجبار باشد، اراده او سلب شده و در این صورت عنصر روانی و معنوی تحقق پیدا نمی کند. برای وقوع جرم ترک انفاق علاوه بر سه مورد بالا که شامل عنصر روانی و معنوی، عنصر مادی و عنصر قانونی می شود، وجود عقد دائم و تمکین زن به مرد لازم است و از شرط های اصلی و ضرروی ترک جرم محسوب می شود.

 

ارکان جرم ترک انفاق

 

نحوه و مراحل شکایت کیفری ترک انفاق

طبق قانون مدنی در کشور، مرد وظیفه دارد که بعد از ازدواج دائم به همسر خود نفقه را پرداخت کند. پرداخت نفقه به زن در قانون جزو وظایف و تکالیف قانونی مرد است. در صورتی که مرد از پرداخت نفقه به زن بدون دلیل موجه خودداری کند، زن می تواند شکایت کیفری خود را نسبت به عدم پرداخت نفقه به دادگاه ارائه دهد. قانون در این زمینه راهکارهایی را برای شکایت قرار داده است. ترک انفاق یا عدم پرداخت نفقه به زن در صورتی که مرد از وضعیت مالی خوبی برخوردار باشد و زن به مرد تمکین داشته باشد، نوعی جرم برای مرد محسوب می شود.

با طرح دادخواست عدم پرداخت نفقه از سوی زن به دادگاه و انجام بررسی های صورت گرفته و اثبات جرم عدم پرداخت نفقه، مجازاتی برای مرد پیش بینی می شود. نحوه و مراحل شکایت کیفری در صورت عدم پرداخت نفقه به این صورت است که ابتدا طرح و دادخواست خود را تنظیم کرده و آن را به دادسرا تحویل می دهید. زن در صورت مشاهده عدم پرداخت نفقه می تواند با تنظیم شکایت کیفری ترک انفاق را به دادسرا اعلام نماید. در صورت تایید شکایت از سوی مراجع، شوهر به مجازات قانونی عدم پرداخت نفقه به زن محکوم خواهد شد.

نکته ای که در مراحل تنظیم شکایت کیفری ترک انفاق وجود دارد این است که رسیدگی به این جرم به شکایت شاکی خصوصی پرونده یعنی زن بستگی دارد. چنان چه زن از شکایت خود منصرف شود، اجرای مجازات در مورد عدم پرداخت نفقه از سوی مرد متوقف می شود. کارشناسان متخصص در این زمینه می توانند شما را کامل راهنمایی کنند.

روش های اثبات شکایت ترک انفاق

در زمان ارائه شکایت عدم پرداخت نفقه، زن به عنوان خواهان باید جرم عدم پرداخت نفقه را در دادگاه ثابت نماید. روش های اثبات این جرم مشخص است و با شناخت و دریافت اطلاعات لازم در این زمینه می توان به راحتی شکایت خود را در مورد عدم پرداخت نفقه و جرم ترک انفاق به دادگاه اعلام کرد. اقرار مرد در دادگاه به عدم پرداخت نفقه به زن یکی از راه های اثبات جرم محسوب می شود.

شوهر باید در دادگاه اتهام خود را بپذیرد و در مورد عدم پرداخت نفقه اقرار کند یا می توان از شاهد برای اثبات جرم عدم پرداخت نفقه در دادگاه استفاده کرد. زن می توان با معرفی شهود به دادگاه، جرم ترک انفاق را اثبات کند.البته این نکته نیز لازم به ذکر است که برای معرفی شاهد به دادگاه شرایط خاصی نیاز است که با در نظر گرفتن آن می توان از شاهد جهت شهادت در مورد جرم صورت گرفته استفاده کرد.

شهود با حضور در دادگاه در مورد وضعیت زندگی زن و عدم پرداخت نفقه به آن شهادت می دهند. ترک انفاق از جرایم مستمر بوده و قابل شکایت کیفری به دفعات می باشد. برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با وکلا و مشاورین متخصص ما در ارتباط باشید.