Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
جرایم عدم ثبت اظهارنامه مالیاتی – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
جرایم عدم ثبت اظهارنامه مالیاتی

جرایم عدم ثبت اظهارنامه مالیاتی

ثبت اظهارنامه مالیاتی امری است که باید در موعد مقرر انجام شود. شرکت ها و اشخاص مختلف در صورت عدم ثبت اظهارنامه خود، مطابق ماده قانونی مالیات های مستقیم مشمول پرداخت جریمه های متعدد و محرومیت از بخشودگی ها و معافیت های مالیاتی می شوند. در این مقاله می خواهیم شما را با جرایم عدم ثبت اظهارنامه مالیاتی آشنا کنیم.

عواقب و جرایم عدم ثبت اظهارنامه مالیاتی

اشخاص حقیقی و حقوقی که اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر تسلیم نمی کنند، دچار محرومیت ها و جرایم متعددی می شوند. اشخاص حقوقی که ارسال اظهارنامه آنها صورت نگرفته است، مشمول جریمه ای معادل 30% مالیات خود می شوند. اما جریمه دیرکرد یا عدم ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی، معادل 10% مالیات آنهاست.

عواقب و جرایم عدم ثبت اظهارنامه مالیاتی

معافیت مالیاتی سالانه اشخاص حقوقی در صورت عدم ثبت اظهارنامه، نیز ملغی می شود. مطابق ماده 226 مالیات مستقیم اگر اظهارنامه ای در موعد مقرر ارسال شود ولی نیاز به اصلاحاتی داشته باشد؛ مودی می تواند ظرف مدت سی روز از تاریخ انقضای مهلت سازمان، اصلاحیه را نیز ارسال کند.

جرایم مالیاتی در ماده 192 قانون مالیات های مستقیم

در این ماده قانونی درباره جرایم و تشویقات مالیاتی صحبت شده است. مطابق مفاد این قانون مودی اعم از حقوقی یا حقیقی باید اظهارنامه خود را در زمان تعیین شده ارسال کند. ثبت و ارسال این اظهارنامه در سالهای اخیر به صورت اینترنتی و از طریق سامانه tax.gov.ir انجام می شود. بعد از ارسال اظهارنامه نیز کد رهگیری در اختیار  افراد قرار می گیرد.

در صورتی که ارسال اظهارنامه توسط مودی انجام نشده و کد رهگیری دریافت نشود، مشمول جریمه ای غیر قابل بخشودگی معادل 30% مالیات می شود که این جریمه برای افراد حقیقی معادل 10% مالیات است. جریمه های اعلام شده در مورد کسانی که درآمدهای واقعی خود را کتمان کرده و یا هزینه هایی غیر واقعی ثبت کرده اند نیز اعمال می شود. جرایم اشخاصی که اظهارنامه خود را ارسال کرده ولی درآمدهای خود را کتمان می کنند نیز توسط ممیزان بررسی شده و میزان آن به مودی ابلاغ می شود.

جرایم مالیاتی در ماده 192 قانون مالیات های مستقیم

نکته: جریمه عدم ارسال اظهارنامه بر میزان مالیات مودی افزوده می شود. شکایت از این پرونده های جریمه در دیوان عدالت اداری، شورای عالی مالیات و هیأت حل اختلاف مرتبط با رسیدگی شکایات مودیان، امکان پذیر نیست و دفاعیه ای وجود ندارد.

از عواقب دیگر عدم ثبت اظهارنامه مالیاتی به مواجه شدن مودی با اظهارنامه برآوردی و محرومیت از مزایای مالیاتی است.

جرایم مالیاتی ماده قانونی 226 مالیات مستقیم

در این ماده قانونی آمده است چنانچه شخصی اظهارنامه خود را ارسال نکند، این امر موجب می شود که ممیزان درآمد مودی را بر اساس اظهارنامه تسلیمی آنها محاسبه کنند. بنابراین عدم تسلیم اظهارنامه توسط مالیات دهنده سبب عدم رسیدگی به سود و زیان و محاسبه مالیات وی نمی شود. البته اگر در اظهارنامه یا ترازنامه تسلیمی هرگونه اشتباهی رخ داده باشد، مودی می تواند با ارائه مدارک و مستندات ظرف مدت یک ماه اظهارنامه یا ترازنامه اصلاحی را به کارشناسان پرونده تسلیم کرده و رسید دریافت کند.

نکته: در این وضعیت تاریخ تسلیم اظهارنامه اولی مورد قبول است نه اظهارنامه اصلاحی.

منظور از اظهارنامه برآوردی چیست؟

همانطور که توضیح دادیم مودیان مالیاتی مکلف هستند در زمان معین شده، اظهارنامه مالیاتی خود را تسلیم کنند. در صورتی که به هر دلیلی اظهار نامه الکترونیکی در زمان مشخص ارسال نشود، مطابق قانون 97 مالیاتها اظهارنامه برآوردی جایگزین آن می گردد. اگر مالیات دهنده نسبت به تسلیم اظهارنامه خود اقدام نکند علاوه بر جریمه قانونی، با اظهارنامه برآوردی نیز مواجه شده و استخراج اطلاعات از طریق آن صورت می گیرد.

منظور از اظهارنامه برآوردی چیست؟

اظهارنامه برآوردی مطابق با استخراج اطلاعات از طریق طرح جامع شبکه بانکی، ثبت احوال، بیمه، ثبت اسناد و غیره صورت می گیرد. البته مودی می تواند در مهلت یک ماهه خود از تاریخ ابلاغ برگ تشخیص مالیات، نسبت به اصلاحیه اظهارنامه برآوردی اقدام کند.

نکات مهم در مورد اظهارنامه مالیاتی

  • تسلیم اظهارنامه امری مهم و تکلیفی قانونی برای همه مودیان است.
  • اظهارنامه اجاره املاک در سامانه اینترنتی سازمان امور مالیاتی آمده است.
  • جریمه مالیات های ابرازی در مهلت زمان تعیین شده، 5/2% مالیات به ازای هرماه تأخیر است.
  • تا زمانی که کد 45 در مراحل ثبت نام شماره اقتصادی را نگرفته باشید، نمی توانید اظهارنامه خود را ارسال کنید.

نکات مهم در مورد اظهارنامه مالیاتی

 

  • در صورتی که اظهارنامه در موعد مقرر تنظیم شده و ارسال شود و سپس تا مهلت سی روزه خود اصلاحیه آن نیز تسلیم شود، مودی مستوجب جریمه نمی شود.
  • ارائه اظهارنامه برای دریافت تسهیلات بانکی یا خدماتی که دولت به طور سالیانه در اختیار مودیان قرار می دهد، لازم است.
  • عدم ارائه اظهارنامه در زمان مقرر موجب محرومیت مودی از بخشودگی مالیاتی می شود.
  • عدم تسلیم اظهارنامه موجب تسلیم اظهارنامه برآوردی به مودی شده که این امر نیز موجب جریمه های سنگینی می شود.
  • مودیان باید به روشهای تنظیم و تسلیم اظهارنامه آگاهی داشته باشند. برای این امر می توانید از مشاوران مالیاتی کمک بگیرید.
  • حتی اگر شرکت یا واحد اقتصادی شما در یک بازه زمانی خاص، تراکنش بانکی یا خرید و فروش و معامله نداشته باشد؛ باز هم مکلف هستید که اظهارنامه خود را تنظیم و در زمان مقرر ارسال کنید تا مستوجب جریمه نشوید.