Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
حوادث ناشی از کار – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
حوادث ناشی از کار

حوادث ناشی از کار چیست؟

حوادث ناشی از کار معمولا در حین انجام کار در محیط اتفاق می افتد. زمانی که کارگر در محوطه کار یا کارگاه مشغول به انجام کار خود باشد یا به دستور کارفرما خارج از محوطه کار خود کاری را انجام دهد و حتی در زمان رفت و آمد به محیط کار در مسیر همه از موارد حوادث ناشی از کار محسوب می شوند. این حوادث از اتفاق های غیرقابل پیش بینی هستند که تحت تاثیر عوامل خارجی به طور ناگهانی اتفاق می افتند و صدمه ای به فرد بیمه شده وارد می کند. حوادث ناشی از کار متاسفانه یکی از حقایقی است که به شکل مختلف برای کارگران اتفاق می افتد.

میزان آن در کارگاه و محیط کاری مختلف متفاوت است. برخی از کارمندان با توجه به کاری که در طول روز انجام می دهند معمولا اتفاق خاصی برای آن ها رخ نمی دهد اما برخی از کارگرانی که در کارگاه های پرس و برش کاری مشغول به کار هستند، بروز چنین حوادثی در حین کار برای آن ها رایج است. در اکثر موارد بروز حوادث ناشی از کار موجب تنش و اختلاف میان کارگر و کارفرما و بیمه گذار می شود. در ادامه با مشاورین و کارشناسان ما همراه باشید تا بیشتر در مورد این حوادث و شرایط تحقق و نحوه رسیدگی و بررسی بپردازیم.

حوادث ناشی از کار چه شرایطی دارد؟

هر اتفاقی مگر قابل پیش بینی نباشد، به طور ناگهانی به وقوع بپیوندد، آسیب به جسم و روح شخص وارد کند و تحت تاثیر عامل یا عوامل بیرونی باشد حوادث ناشی از کار محسوب می شود. این شرایط برای تمام حوادثی که در محیط کار اتفاق می افتد باید برقرار باشد. چنان چه خودکشی یا سکته در زمان کار اتفاق بیفتد حادثه کار تلقی نمی شود زیرا خودکشی امری قابل پیش بینی بوده و سکته در حین کار تحت تاثیر عوامل بیرونی صورت نگرفته است.

برای شناخت و اگاهی بیشتر در این زمینه بهتر است شرایط حوادث ناشی از کار را مطالعه فرمایید. هم چنین برای جلوگیری از بروز این حوادث در زمان کار باید قوانین و نکات لازم ایمنی را در حین انجام کار رعایت کنیم تا صدمه و آسیبی به جسم و روح ما وارد نشود.

 ​​​​ 

حوادث ناشی از کار توسط چه کسانی تشخیص داده می شود؟

بررسی حوادث ناشی از کار مربوط به وظایف اداره کار و امور اجتماعی است که با اعزام بازرسان کار به محیط انجام می شود. گزارش و بررسی های انجام گرفته توسط بازرسان اداره کار به عنوان گزارش ظابطان قضایی است. این بررسی و تهیه گزارش توسط بازرسان به صورت رایگان انجام می شود و چنان چه هر یک از طرفین دعوی اعتراضی نسبت به گزارش بازرسان داشته باشند، در این صورت بررسی حوادث با پرداخت هزینه با نظر مقام قضایی در محل انجام می شود. اگر حادثه ناشی از کار منجر به قطع یا نقص عضو، مرگ و آسیب جدی به کارگر شود در این صورت بازرسان باید طبق گزارشات پزشکی قانونی گزارش خود را ثبت کنند. تعیین دیه و ارش در حوادث کار توسط پزشکی قانونی مشخص و صدور رای قطعی بر عهده مقامات قضایی است. سابقه کاری کارگران در محیط کار تاثیر مستقیم و موثر در تعیین قصور آن ها در زمان حوادث ناشی از انجام کار بوده که نکته مهم در مورد گزارش این حوادث است.

وظایف کارفرما برای جلوگیری از حادثه در کار

کارفرما و مسئول واحدهای کارگاهی طبق قانون کار موظف به اجرای قوانین و مقررات لازم، رعایت کامل اصول ایمنی و بهداشت در محیط کاری هستند. چنان چه به خاطر عدم رعایت موارد بالا از طرف کارفرما حادثه یا اتفاقی غیرقابل پیش بینی رخ دهند، مسئول و کارفرما مورد نظر باید از لحاظ حقوقی و کیفری به مجازات لازم طبق قانون کار محکوم شوند.

کارفرمایان طبق قانون کار وظیفه دارند برای کارگران لوازم و ابزارآلات مورد نیاز را تهیه کنند و آموزش های لازم را در خصوص انجام کار و رعایت نکات ایمنی و حفاظتی به کارگران داشته باشند. این اقدامات و وظایف کارفرمایان ایمنی و بهداشت و از همه مهم تر سلامت کارگران را در محیط کاری حفظ می کند. کارگران نیز در زمان انجام کار موظف هستند که از وسایل حفاظتی و بهداشتی و ایمنی در زمان کار طبق دستورالعمل های موجود از آن ها استفاده کنند.

براساس قانون تامین اجتماعی کارفرما موظف است در زمان ایجاد حادثه در محیط کار برای جلوگیری از شدت وضعیت نامطلوب فرد آسیب دیده اقدامات اولیه و ضروری را انجام دهد. محیط کارگاه باید ایمن باشد و از ورود افراد متفرقه و غیرمسئول به آن جلوگیری شود زیرا زمانی که اتفاقی برای آن افراد در محیط کاری بیفتد مقصر اصلی حادثه کارفرماست و طبق قانون به مجازات محکوم می شود.

بیمه تامین اجتماعی چه نقشی در این رابطه دارد؟

برای پرداخت دیه و خدمات درمانی در زمان حوادث ناشی از کار دو بیمه مسئولیت مدنی و بیمه تامین اجتماعی درگیر هستند. طبق قانون بیمه تامین اجتماعی تمام بیمه شدگان و خانواده آن ها را تحت پوشش خود دارد و خدمات درمانی و پزشکی را با در نظر گرفتن وضعیت و نوع مصدومیت به آن ارائه می دهد. اقدامات بیمارستانی، سرپایی، دارو و انجام آزمایشات همه از خدمات پزشکی بیمه تامین اجتماعی محسوب می شود. اما بیمه مسئولیت به آن بیمه ای گفته می شود که در اثر بی مسئولیتی کارفرما و کوتاهی در انجام وظیفه و بررسی های صورت گرفته مشخص شود که کارفرما مقصر اصلی خادثه بوده است. این نوع بیمه راهکار مناسبی برای کارفرماست و معمولا برای جبران خسارت صدمات حوادث کار انجام می شود.

طرح درخواست بررسی حوادث ناشی از کار چگونه انجام می شود؟

برای طرح درخواست بررسی حادثه ناشی از کار ابتدا برای طرح شکایت یا دادخواست فرد حادثه دیده یا اولیای دم به مراجعه قضایی مراجعه می کنند. مقامات قضایی و انتظامی طرح شکایت حادثه دیده را بررسی می کنند. پس از آن جهت تشکیل پرونده و دریافت نظر پزشکی قانونی و اداره کار و امور اجتماعی به کلانتری مراجعه کرده و بازرسان برای تهیه گزارش از حادثه ایجاد شده به محل کار اعزام و گزارش خود را تهیه می کنند. پس از آن گزارش خود را به اداره کار و امور اجتماعی جهت ارجاع به مراجع قضایی و صدور رای ارسال می کنند.