Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
خیانت در امانت – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
خیانت در امانت

خیانت در امانت

خیانت در لغت به معنای نقض عده، پیمان شکنی و عدم رعایت امانت داری است. امانت عبارت اند از مالی که به حکم قانون نزد شخص قرار داشته باشد. در قانون مجازات اسلامی، خیانت در امانت جرم محسوب می شود و برای آن دسته از افرادی که به جرم خیانت در امانت مرتکب می شوند، مجازاتی را در نظر گرفته می شود و خسارت شخص ضرر کرده طبق قانون باید جبران شود.

امانت داری یکی از مهمترین موضوعات در اسلام و برقراری نظم در جامعه و از مصادیق مهم و بارز جرایم علیه مالکیت و اموال می باشد. قانون گذاران برای خیانت در امانت در قانون مجازات هایی را در نظر گرفته اند زیرا ارتکاب به آن جرم است و باید طبق قانون فرد مجازات شود. در ادامه می خواهیم به بررسی دقیق ارکان آن و تفاوت های موجود با سرقت و کلاهبرداری بپردازیم.

ارکان مهم خیانت در امانت

هر جرمی زمانی تحقق پیدا می کند که همه ارکان مهم را داشته باشد. ارکان مهم خیانت در امانت شامل عناصر قانونی، مادی، معنوی می شود. رکن مادی در این جرم شامل تصاحب، اتلاف، استعمال یا مفقود مال مورد امانت بوده که حتی می تواند به شکل انجام کار یا عدم انجام کار نیز باشد. خیانت در امانت از جرایم عمدی مقید بوده که برای تحقق آن نیاز به سوء نیت خاص و عام است.

به بیان ساده تر می توان گفت منظور از سوء نیت خاص یعنی اراده و قصد خیانت به ضرر مالک یا متصرف را داشته باشد اما در سوء نیت عام انجام عمد عمل تصاحب، اتلاف و مفقود کردن مال مورد امانت را دارد. رکن قانونی نیز طبق قانون مجازات اسلامی تعیین می شود.

شرایط اعمال مجازات برای خیانت در امانت

برای مجازات شخص مرتکب به جرم خیانت در امانت ابتدا باید شرط هایی وجود داشته باشد تا اعمال مجازات جرم انجام گیرد. شرایط لازم برای تحقق جرم خیانت در امانت شامل موارد زیر می شود:

  • طبق قانون برای مجازات جرم خیانت در امانت فرقی ندارد که مال به امانت داده شده منقول یا غیر منقول باشد یا سفته یا چک باشد. موضوع مهم در مجازات خیانت در مال امانی این است که مال به عنوان امانت در اختیار شخص قرار گرفته باشد.

  • دوم شرط لازم جهت تحقق جرم مجازات خیانت در اموال امانی این است که مهم نیست بابت چه موضوع یا مسئله ای مال به شخص دیگر امانت داده شده باشد. تفاوتی ندارد که مال را با اجاره نامه یا ضمانت یا وکالت به شخص دیگر داده باشید.

  • فرقی ندارد که مال امانی برای انجام کار ​​ یا عدم انجام کار به شخص داده شده است، چنان چه برای انجام کار ​​ مال امانی به شخص داده شده است فرقی نمی کند که بابت انجام کار پول پرداخت می شود یا خیر.

چنان چه مال به امانت گذاشته شده برای دیگری هر یک از شرایط بالا را داشته باشد اگر امانت دار، مال را به ضرر مالک تصاحب، مفقود یا اتلاف نماید، طبق قانون مجازاتی برای او در نظر گرفته می شود.

مجازات جرم خیانت در امانت چیست؟

خیانت در امانت جرمی است که برای وقوع آن ابتدا باید مال امانی به شخص دیگر سپرده شود. زمانی که صاحب مال بخواهد، مال خود را از شخص امانت دار پس بگیرد و امانت دار از انجام آن اجتناب کند خیانت در امانت صورت گرفته است. اگر شخص امانت دار که مال یا اشیاء امانی در اختیار او بوده است آن ها را به ضرر مالک استعمال، تصاحب، مفقود کرده باشد طبق قانون به حبس شش ماه یا چند سال محکوم خواهد شد.

خیانت در امانت با کلاهبرداری و سرقت چه تفاوتی دارند؟

همان طور که می دانید جرم خیانت در امانت در زمینه جرایم مجازات بوده و پس از وقوع جرم طبق قانون مجازات برای شخص مرتکب نتیجه و مجازات خاص در نظر گرفته می شود. تحقق این جرم تنها با وارد کردن ضرر به مالک بر اثر عمل از سوی شخص دیگر انجام می شود. در کلاهبرداری، جرم مرتکب، سرقت و بردن مال غیر می باشد. مهم ترین تفاوت میان کلاهبرداری و خیانت در امانت در این است که در کلاهبرداری شخص با تقلب و حیله خاص مال فرد دیگری را به دست می آورد و سپرده شدن مال به شخص در کلاهبرداری اتفاق نمی افتد.

کلاهبردار بدون رضایت و تنها با روش های مختلف به طور مخفی که شخص متوجه آن نمی شود اقدام به برداشتن مال می کند. اما در خیانت در امانت شخص مالی را به عنوان امانت در اختیار شخص دیگر قرار می دهد و آن با وارد کردن ضرر به مالک قصد تصاحب، مفقود کردن و اتلاف و استعمال مال را دارد.  ​​ ​​ ​​​​ 

طرح شکایت خیانت در امانت توسط وکیل چه مزیت هایی دارد؟

برای طرح شکایت در مورد موضوع خیانت در امانت و اثبات آن در مراجع بهتر است از تجربه و اطلاعات وکیل حقوقی در این زمینه بهره مند شوید. وکلای دادگستری به دلیل تجربه فراوان در مورد پرونده های کیفری می توانند روند رسیدگی و دادرسی به شکایت شما را سریع تر انجام دهند. آن ها با کمترین زمان اقدام به تنظیم طرح دعوی شکایت و جمع آوری مدارک و اسناد لازم جهت قرارگیری در مسیر صحیح می کنند. برای مشاوره و کمک از وکلای با تجربه در این زمینه می توانید با مراکز و موسسه های حقوقی مراجعه کنید و در مورد موضوع مورد نظر با آن ها مشورت کنید و از تجربیات آن ها بهر مند شوید.

مدارک مورد نیاز جهت طرح شکایت خیانت در امانت

برای طرح شکایت از جرم خیانت در امانت باید مدارک لازم را در جهت اثبات آن به مراجع مربوطه ارائه داد که شامل رسید مال امانتی که مالک آن بوده است و درخواست مطالبه آن را از فرد دارد. تنظیم و طرح دادخواست شکایت خیانت در امانت با مراجعه به دادسرا و ارائه شاهد برای اثبات جرم فرد که خیانت در مال امانی را مرتکب شده است و سایر مدارک و اطلاعاتی که مراجع ذی نفع نسبت به حقانیت مال امانی می خواهند مطرح می شود. شما می توانید برای کسب اطلاعات لازم در این زمینه و تسریع در روند رسیدگی به پرونده با مشاورین و کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید و از راهنمایی آن ها بهره مند شوید.