Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
دعاوی کیفری – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
دعاوی کیفری

دعاوی کیفری

دعاوی در دادگاه به دو دسته کلی دعاوی کیفری و دعاوی حقوقی تقسیم می شوند و هر کدام از آن ها تقسیم بندی متفاوت دیگری دارند. با توجه به این که دعوا کیفری یا حقوقی باشد نوع تشریفات دادرسی، مرجع رسیدگی و عناوین طرفین دعوا تغییر می کند. دعاوی کیفری شاخه ای از حقوق جزا می باشند که جرایم، قوانین و مجازات های جزایی را شامل می شوند و در ارتباط با وقوع جرم، مجرم و مسئولیت های کیفری مطرح می گردند. در طرح دعاوی کیفری از خواهان و خوانده خبری نیست بلکه در این دعوا با شاکی و مشتکی عنه رو به رو هستیم.

چنان چه قصد طرح ​​ یا تنظیم دعاوی کیفری را دارید بهتر است ابتدا با عناوین دعاوی کیفری و نقش هر یک از آن ها آشنا شوید. با مشاوره و راهنمایی با کارشناسان حقوقی می توانید طرح دعاوی کیفری صحیح و مناسبی را به دادگاه ارائه دهید. در ادامه می خواهیم به بررسی انواع شکایت کیفری و تفاوت آن با دادخواست و مراحل رسیدگی به شکایات کیفری و مهم ترین نکات در زمان طرح دعاوی کیفری بپردازیم با مشاورین و کارشناسان مجرب حقوقی همراه باشید.

دادگاه کیفری و صلاحیت آن

زمانی که حقوق افراد طبق قانون نقض می شود آن ها می توانند با مراجعه به مراجع مربوطه نسبت به نقض حق و حقوق خود اقدام کنند. آن ها با طرح دعاوی کیفری یا حقوقی از قاضی پرونده درخواست می کنند که مطابق قانون، آن شخصی که مرتکب جرمی علیه آن یا ضرر و زیان به آن رسانده است با توجه به اعمال صورت گرفته از سوی شخص مورد نظر رسیدگی های لازم را انجام دهد. افراد باید بدانند که مسئله مورد پیگیری در دادگاه به چه روشی و در کدام دادگاه باید رسیدگی شود. اولین موضوع در زمان طرح دعوی در دادگاه این است که چه نوع دعوایی باید اتفاق افتاده است؟ از چه راه و چه مرجعی می توان اقدام کرد؟ صلاحیت رسیدگی به دعوای آن ها بر عهده کدام دادگاه و مرجع قضایی است؟

قانون گذاران در قانون برای تحقق حقوق مردم دو روش کلی را پیش بینی کرده اند که شامل روش کیفری و روش حقوقی می شود. هر کدام از آن ها با در نظر گرفتن نوع آن در دادگاه مطرح و آیین دادرسی و رسیدگی به آن در زمان مشخص انجام می شود. دعاوی کیفری از طریق دادگاه کیفری بررسی و رسیدگی می شوند که شامل موضوعاتی است که با عنوان جرم در قانون شناخته می شود. در واقع در دعوای کیفری جرمی توسط شخص اتفاق افتاده است و طبق قانون آن فرد مجرم شناخته می شود. برای رسیدگی به پرونده های کیفری دادگاه کیفری تشکیل می شود. در جامعه کنونی مراجع رسیدگی به دعوی به دو دسته تقسیم می شوند. مراجع قضایی که زیر نظر قوه قضایی تشکیل شده اند، به دعوی میان مردم رسیدگی می کند.

مراجع غیر قضایی به دعوای بین مردم و دولت رسیدگی می کند و خارج از قوه قضاییه تشکیل می شوند. مراجع غیرقضایی جزو زیر مجموعه قوه مجریه هستند. مراجع قضایی طبق قانون به دو دسته مراجع قضایی کیفری و مراجع قضایی حقوقی تقسیم می شوند و زمانی که هر کدام از آن ها صلاحیت رسیدگی به موضوعی را داشته باشند، طرح یا درخواست دعوی به آن ها جهت رسیدگی و بررسی ارجاع داده می شود.

آشنایی با انواع شکایت و دادگاه کیفری

دعوا از رایج ترین اصطلاحاتی است که در قانون و مقررات حقوقی به آن اشاره شده است. دعوا در لغت به معنای خواستن، ادعا کردن، دادخواهی و نزاع بوده و انواع مختلفی دارد. دعوا در یک دسته بندی کلی به دو نوع دعوای کیفری و دعوای حقوقی تقسیم می شود. آن دسته از اشخاص حقوقی و حقیقی که قصد اقامه دعوا را دارند ابتدا باید با مشاور متخصص حقوقی در مورد کیفری یا حقوقی بودن موضوع دعوا مشورت داشته باشند و بعد از تشخیص صحیح آن اقدامات لازم را انجام دهند. راه حل ساده برای تشخیص کیفری یا حقوقی بودن دعوا این است که زمانی طرف مقابل کاری را انجام دهد که به شما ضرر برساند، در قانون این کار جرم محسوب شود.

برای مجازات آن از طرف شما شکایتی تنظیم شده باشد و در مراجع مربوطه رسیدگی شود این دعوا کیفری است اما در مورد دعوای حقوقی در واقع اختلافی است که هدف افراد برای پیگیری، مجازات طرف مقابل نیست بلکه رسیدن به حق و حقوق یا دریافت خسارت وارد شده به شما است. شکایت از کسی که فعالیت آن در قانون جرم شناخته شود و قاضی پرونده بتواند برای آن شخص مجازاتی را که طبق قانون تعریف شده است در قوه قضاییه در نظر بگیرد شکایت کیفری می گویند. برای طرح شکایت کیفری ابتدا باید شخص شاکی شکواییه خود را علیه شخصی که مرتکب جرم شده است با ارائه مدارک و اطلاعات دقیق طرح کند.

طرح شکایت کیفری از الگوی خاص پیروی نمی کند اما لازم است در آن عناوین و مسائل مد نظر با نظم و ترتیب نوشته شود. برای تنظیم طرح دعاوی کیفری می توانید با مشاورین و کارشناسان حقوقی باتجربه و حرفه ای مشورت داشته باشید و رسیدگی به امور کیفری خود را به آن ها بسپارید. دادگاه کیفری طبق قانون آیین دادرسی کیفری به پنج دادگاه کیفری یک، دادگاه کیفری دو، دادگاه انقلاب، دادگاه نظامی، دادگاه اطفال و نوجوانان تقسیم می شود.

دعاوی کیفری و حقوقی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

همانطور که می دانید دعاوی به دو دسته کلی دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری تقسیم می شوند. از مسائل مهمی که مراجعه کنندگان به دادگستری با آن رو به رو هستند تشخیص صحیح و تفکیک این دو از یکدیگر است. برای موفقیت در دادگاه دانستن تفاوت های میان دعاوی حقوقی و کیفری و چگونگی طرح و تنظیم دعوی بسیار اهمیت دارد. مشورت با مشاورین حقوقی یا طرح و تنظیم دعوی و رسیدگی به امور توسط وکیل در صرفه جویی زمان و هزینه های جانبی و از همه مهم تر موفقیت در دادگاه بسیار موثر است. در ادامه به بررسی تفاوت های میان دعاوی حقوقی و کیفری می پردازیم. مهم ترین تفاوت های میان دعاوی کیفری و حقوقی به شرح زیر است:

  • نحوه طرح دعوی در دعاوی حقوقی و کیفری

  • مرجع صالح رسیدگی در دعاوی کیفری و حقوقی

  • اسباب طرح دعاوی حقوقی و کیفری

  • نتیجه طرح دعاوی حقوقی و کیفری

​​ با توجه به موارد بالا می توان به طور خلاصه تفاوت دعوای کیفری و حقوقی را بیان کرد. اولین مورد این که ماهیت این دعاوی با هم تفاوت دارد. به گونه ای که دعاوی حقوقی برای خسارت و جبران آن از سوی شخص مطرح می شود اما دعاوی کیفری مربوط به وقوع جرم و مجازات های قانونی آن است. عنوان های جرایم کیفری در قانون هر یک مشخص شده اند و طبق آن مجازات انجام می شود. به طور کلی جرمی که خارج از قانون باشد وجود ندارد.

در دعاوی حقوقی معمولا خسارت و ضرر وارد شده به شخص بررسی و رسیدگی می شود و محدودیت در شناسایی آن در قانون وجود نخواهد داشت. ​​ برای اقامه دعاوی حقوقی باید به دادگاه صالح در دعوی حقوقی مراجعه کرد و در مورد جرایم کیفری ابتدا باید موضوع در دادسرا یا کلانتری محل وقوع جرم مراجعه کرد. هم چنین آیین دادرسی در مورد هر یک از دعاوی حقوقی و کیفری با یکدیگر متفاوت است و می توان از کارشناس و مشاور حقوقی حرفه ای و مجرب در این زمینه کمک گرفت.

جرایم کیفری و مجازات های آن ها

جرایم کیفری جزو دعاوی کیفری هستند که در قانون، قانون گذاران برای هر کدام از آن ها مجازاتی را پیش بینی کرده اند. به هر نوع انجام رفتار یا اعمال و حتی ترک هر یک از آن ها که در قانون مجازاتی برای آن تعیین شده باشد، جرم گفته می شود. مجرم آن شخص حقیقی یا حقوقی است که ارتکاب جرم به آن نسبت داده شده است و در مراجع مربوطه با اثبات جرم مجازاتی برای آن درنظر گرفته می شود. طرفین دعوا در دعاوی کیفری می توانند با کمک وکیل مدافع پرونده خود را پیگیری و رسیدگی کنند.

وکیل می تواند در مراحل مقدماتی و دادرسی رسیدگی به دعاوی کیفری نقش و اساسی داشته باشد. با اطلاعات حقوقی خود در این زمینه می تواند روند رسیدگی به دعاوی کیفری را تسریع بخشد و از هزینه های اضافی جلوگیری نماید. کلاهبرداری، خیانت در امانت، جعل، سرقت و .. هر کدام از جرایم کیفری محسوب می شوند که در صورت وقوع آن، فرد مرتکب به جرم شده است و باید طبق قانون مجازات شود.

تفاوت دادخواست و شکواییه در چیست؟

برای طرح دعاوی کیفری یا شکایت کیفری ابتدا باید به دادسرا و پس از تحقیقات در دادسرا و کلانتری به دادگاه کیفری ارجاع داده شود. متن شکایت در حقیقت شکواییه نام دارد و طرفین دعوای آن شاکی و متهم هستند. شاکی به شخصی گفته می شود که شکایت کیفری را برای طرف مقابل خود یا همان متهم انجام داده است. اولین گام برای شکایت کیفری مراجعه به دادگاه کیفری و دریافت فرم شکواییه و تکمیل ان توسط شاکی است.

طرح دعوی حقوقی نیاز به شناخت و آگاهی از تفاوت های هر یک از آن هاست. بهتر است قبل از انجام هر کاری در این زمینه با مشاور یا وکیل حقوقی مشورت داشته باشید. دعاوی حقوقی با تنظیم طرح دادخواست توسط خواهان برای خوانده به طور مستقیم در دادگاه حقوقی مطرح می شود. دادخواست با شکواییه تفاوت هایی دارند که در ادامه به طور خلاصه به آن ها می پردازیم.  ​​​​ 

شکایت کیفری یا شکواییه مربوط به دعاوی کیفری است اما دادخواست حقوقی برای ثبت دعاوی حقوقی با مقررات مربوط به آیین دادرسی خاص اعمال می گردد. برای دعوی حقوقی دادخواست تنظیم می شود اما برای شکایت یا دعاوی کیفری نیاز به شکواییه است. شکواییه را باید به دادسرا یا دادگاه کیفری ارائه دهیم در صورتی که ​​ دادخواست حقوقی در دادگاه حقوقی مطرح می شود. دادخواست حتما باید در فرم دادخواست چاپی تنظیم و طرح شود اما شکواییه در برگه معمولی با درج اطلاعات و رعایت موارد لازم و در فرم خاص شکواییه می توان طرح و تنظیم کرد.

رسیدگی به شکایت کیفری چه مراحلی دارد؟

رسیدگی به شکایت کیفری مراحلی دارد که براساس آن پس از طرح شکایت کیفری، رسیدگی پرونده در دادسرا انجام و تحقیقات مقدماتی و جمع آوری اطلاعات انجام می شود. چنان چه در این مرحله از تحقیقات نتیجه لازم و قانع کننده ای در خصوص وقوع جرم وجود داشته باشد، کیفر خواست توسط دادستان تنظیم و به دادگاه صالح ارسال می گردد و پس آن رسیدگی به پروند توسط قاضی دادگاه انجام می شود. چنان چه در تحقیقات مقدماتی اطلاعات یا دلایل کافی برای اثبات وقوع جرم وجود نداشته باشد، دادگاه می تواند نظر خود را مطرح نماید.

پس از ارجاع پرونده به دادگاه، جلسه دادرسی با حضور طرفین دعوا برگزار می شود. قاضی دادگاه با توجه به اطلاعات موجود در پرونده، اقرار طرفین دعوا و شهادت افراد، شکایت کیفری را بررسی و رسیدگی می کند. تمام رای های صادر شده توسط قضات قابل اعتراض و تجدید نظر هستند جز رای های صادر شده ای که مربوط به ده ضربه شلاق، حبس تا سه ماه، پرداخت جزای نقدی تا یک میلیون تومان و دیه کمتر از یک دهم دیه کامل انسان که توسط آن ها برای افراد صادر شده باشد. مشاورین و کارشناسان حقوقی می توانند شما را در این زمینه راهنمایی و کمک کنند.

موضوعی که در بیشتر مواقع برای افراد ​​ وجود دارد عدم رضایت از مراجعه به مراجع قضایی و تحقق حق و حقوق آن هاست. از مهم ترین دلایل عدم رضایت آن ها می توان به عدم آگاهی و شناخت کامل از قوانین و توجه به دستورهای صادرشده از سوی مقامات قضایی اشاره کرد. برای طرح و تنظیم دعاوی کیفری و پیگیری مداوم و بدون نقص شکایت کیفری باید با وکیل باتجربه و حرفه ای در تمام مراحل مشورت داشته باشید. بسیاری از افراد به دلیل عدم آگاهی تا انتهای راه رفته اما به حق خود نرسیده اند. گاهی به اجبار حتی با گذشت مدت زمانی از نو باید شکایت خود را مطرح و پیگیری می کردند. با مشاوره و دریافت راهنمایی از وکیل خوب می توانید در طرح دعوی حقوقی و کیفری و مراحل مختلف رسیدگی به شکایت کیفری و دادخواست حقوقی بهترین نتیجه را کسب نمایید.

 

 

–>