Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
سرقت – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
سرقت

سرقت

دزدی یا سرقت در قانون مجازات اسلامی به عنوان یک عمل مجرمانه و غیر قانونی محسوب می شود. در لغت به معنی برداشتن، دزدیدن، ربودن مال کس دیگری است. در تمام موارد سارق ( شخصی است که مال را دزدیده است ) باید مال شخصی را که دزدیده به صاحب اصلی مال بگرداند. چنان چه مال دزدیده شده وجود نداشته باشد باید قیمت اصلی آن را به نرخ روز به صاحب مال پرداخت نماید. سارقان برای دزدیدن مال دیگران هدف و انگیزه های مختلف دارند. مهم ترین اهداف سارقان در زمان دزدیدن مال دیگران، به دست آوردن پول از فروش آن ها است.

اما برخی از سارقان برای سایر جرایم سرقت می کنند. به عنوان مثال سارق با سرقت خودرو قصد انجام قاچاق مواد مخدر یا آدم ربایی یا ارتکاب جرایم دیگر را دارد و هدف و انگیزه برخی دیگر از سارقان از دزدی، استفاده از اموال مسروقه است. به طور کلی هدف سارقان از سرقت مال به دست آوردن پول است. در ادامه می خواهیم به بررسی عناصر اصلی در سرقت، شرایط تحقق جرم و مجازات های آن ها و از همه مهم تر به مراحل شکایت کیفری آن بپردازیم با مشاورین و کارشناسان متخصص حقوقی ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در مورد این موضوع به دست آورید.

عناصر اصلی در سرقت

همان طور که می دانید برای وقوع جرم سرقت نیاز به سه عنصر اصلی قانونی، روانی یا معنوی، مادی می باشد. در حقیقت مجموعه این ارکان با یکدیگر باعث می شود که جرایم سرقت وقوع بپیوندد. جرم سرقت یکی از مهم ترین جرایم علیه مالکیت و اموال اشخاص است که در صورت وقوع آن، قانون مجازات برای سارقان مجازاتی را در نظر گرفته اند. برای تحقق این جرایم نیاز به سه عنصر اصلی قانونی، معنوی و مادی ضروری است.

عنصر مادی در این جرایم یعنی همان جا به جا کردن، ربودن برداشتن مال دیگران است. سارق بدون رضایت و اجازه مالک به صورت مخفیانه یا علنی اقدام به ربودن یا برداشتن مال شخص دیگری می کند. منظور از عنصر معنوی یا روانی همان قصد و نیت ارتکاب جرم می باشد. برای تحقق جرم دزدیدن مال دیگران نیت و قصد از انجام عمل مجرمانه اهمیت دارد و جزو عناصر معنوی تحقق آن می باشد.

در آخر برای وقوع جرم سرقت عنصر قانونی ضرروی است یعنی قانون گذار موضوعی را به عنوان جرم سرقت در نظر می گیرد. اشخاص با انجام آن مرتکب جرم می شوند و با وقوع آن می توان مجازات هایی را برای آن ها در نظر گرفت. در حقیقت در صورت نبودن عنصر قانونی نمی توان برای فردی که جرم سرقت را انجام داده است مجازاتی را در نظر گرفت. عنصر قانونی در جرایم سرقت مهم ترین عنصر شناخته می شود و در ادامه به توضیح هر یک از مجازات های جرایم سرقت می پردازیم.

آشنایی با انواع جرم سرقت و مجازات هر یک از آن ها

جرم سرقت زمانی اتفاق می افتد که سارق بدون اطلاع و رضایت متصرف مال، مال او را بردارد یا بدزدد. ربودن مال از ارکان اصلی وقوع جرم سرقت می باشد که در حقیقت با تصرف بدون اجازه و رضایت مالک آن محقق می شود. جرایم سرقت با در نظر گرفتن ماهیت و نوع میزان مجازات آن به دو دسته کلی سرقت حدی و تعزیری تقسیم می شود که هر یک قانون مجازات خود را دارد.

ربودن یا برداشتن مال دیگری به صورت پنهانی، سرقت حدی نامیده می شود که خود به دو صورت راهزنی یا سرقت با شرایط خاص انجام می شود. سرقت با شرایط خاص حدی به این صورت است که ربودن مال دیگری مخفیانه و بدون اینکه صاحب مال متوجه شود سرقت انجام می شود. چنان چه سرقت با اطلاع صاحب مال انجام شود، سرقت از نوع حدی نیست و مجازات آن با سرقت حدی متفاوت است.

از دیگر جرایم سرقت حدی می توان به راهزنی اشاره کرد که مجازات جرم محاربه را دارد. در قانون آمده است افراد و سارقانی که با سلاح باعث ایجاد عدم امنیت برای مردم می شوند محاربند و سارقانی که عمل دزدیدن مال دیگران از راه های مختلف با کمک سلاح انجام می دهند، مجازات جرم محاربه را دارند. سرقت های تعریزی به آن دسته از جرایم سرقت گفته می شود که سارق شرایط اجرا و انجام حد را ندارد و قاضی جرم آن را تعزیر می کند، کیف قاپی، سرقت همراه با آزار دیگران و.. جزو جرایم سرقت های تعزیری است. سرقت های تعزیری شامل سرقت ساده، مخل نظم و سرقت مشدد می شوند.

​​ شرایط تحقق جرم سرقت

برای تحقق و وقوع جرم سرقت سه شرط اصلی لازم و ضروری است. شرط اول دزدیدن مال است. ربودن مال از ارکان اصلی سرقت محسوب می شود و در جرایم سرقت ربودن مال بدون رضایت و اجازه او ربوده می شوند. در صورتی که تصرف مال با رضایت و اجازه مالک انجام شود کلاهبرداری گفته می شود و در موارد دیگر شخص مال خود را نزد شخص دیگری به امانت قرار می دهد و شخص مورد نظر مال را به اول پس نمی دهد، در این صورت نیز سرقت اتفاق نیفتاده است بلکه موضوع خیانت در امانت مطرح می شود. در سرقت حتما باید دزدیدن و ربایش به وقوع بپیوندد.

شرط دوم برای تحقق این جرم، مال محسوب شدن آن چیزی است که توسط سارق ربوده شده است. برای آن که مال به عنوان مال سرقت محسوب شود باید ارزش اقتصادی در روابط مردم داشته باشد. در آخر شرط سوم برای وقوع جرم دزدیده شدن ین است که مال باید متعلق به شخص دیگری باشد. زمانی که شخصی مال خود را به شخص دیگر قرض می دهد و آن به سرقت می رود چون مال برای او بوده است دیگر سرقت نیست.

​​ 

رسیدگی به مراحل شکایت کیفری سرقت توسط وکیل چگونه انجام می شود؟

چنان چه قصد شکایت کیفری از شخصی به جرم دزدی دارید می توانید مراحل زیر را برای شکایت خود انجام دهید:

  • برای شکایت می توانید ابتدا با مشاور حقوقی یا وکیل در این زمینه صحبت و مشورت داشته باشید.

  • برای شکایت کیفری از فردی که دزدی کرده است باید اطلاعات کافی در مورد چگونگی و نحوه تنظیم شکواییه را داشته باشید، در غیر این صورت می توانید از وکیل در این رابطه کمک بگیرید.

  •  ​​​​ اگر زمان لازم برای رسیدگی به پرونده شکایت یا تمایل به حضور در جلسات دادگاه را ندارید می توانید از وکیل با تجربه و حرفه ای مجموعه ما کمک بگیرید تا او تمام امور رسیدگی به شکایت شما را انجام دهد.