Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
شرایط دریافت بیمه بیکاری – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
شرایط دریافت بیمه بیکاری

شرایط دریافت بیمه بیکاری چیست؟

از نظر قانون بیکاری، بیکار به کسی گفته می شود که بدون اراده و میل خود بیکار شده است. امروزه به دلیل وضعیت بد اقتصادی در کشور نیروی کار همیشه در معرض یا تهدید از دست دادن شغل خود است. بیمه بیکاری می تواند مشکلات و سختی های زندگی فردی و اجتماعی فرد بیکار را مهار کند. شناخت و آگاهی از جزئیات بیمه بیکاری، شرایط و اقدامات لازم برای دریافت آن بسیار ضرروی است.

براساس قانون در صورتی که بیمه شدگان به علت تغییر در ساختار اقتصادی کارگاه مربوطه یا تشخیص و تایید شورای عالی کار بیکار شناخته شده باشند یا در اثر حواث ناگهانی از جمله زلزله، سیل، جنگ یا هر چیز دیگه ایی، طبق قانون کار می توانند از بیمه بیکاری استفاده کنند. ما در ادامه می خواهیم شما را با نکات مهم در خصوص بیمه بیکاری، شرایط تعلق بیمه و اقدامات لازمی که باید برای برقراری آن انجام دهید آشنا کنیم. با مشاورین و کارشناسان حقوقی همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در این زمینه در اختیار شما قرار دهند.

بیمه بیکاری به چه کسانی تعلق می گیرد؟

اداری یا غیر ارادی بودن بیکاری شخص با تشکیل کمیته ای از نمایندگان اداره کار و امور اجتماعی محل کار بیمه شده و نماینده سازمان تامین اجتماعی تشخیص داده می شود. البته در این میان شرایطی را برای دریافت بیمه بیکاری در نظر گرفته اند. چنان چه فردی این شرایط را داشته باشد می تواند از بیمه بیکاری خود استفاده کند. شرایط تعلق بیمه بیکاری به افراد به شرح زیر است:

  • ازکار افتاده یا بازنشسته نباشد.

  • تبعه کشورهای دیگر را نداشته باشد.

  • مشمول قانون کار و بیمه تامین اجتماعی باشد.

  • بیمه شده اختیاری، کارفرما یا دارای مشاغل آزاد نباشد.

  • قبل از بیکارشدن حداقل از یک سال سابقه بیمه برخوردار باشد.

  • به صورت غیرارادی و ناخواسته از کار اخراج شده باشد.

  • اعلام بیکاری خود به اداره کار تا 30 روز بعد از اخراج از کار صورت بگیرد.

این نکته در مورد اشخاصی که بر اثر حوادث ناگهانی از جمله جنگ، سیل یا آتش سوزی و غیره بیکار شده اند برای دریافت حق بیمه بیکاری خود به سابقه بیمه برای مدت مشخص شده در قانون بیمه نیازی ندارند. این افراد می توانند در اولین روز بیکاری خود و در صورت داشتن شرایط دیگر اقدام به دریافت بیمه برای بیکاری خود داشته باشند.

مرجع تشخیص بیکاری کدام نهاد است؟

تشخیص بیکاری و تاریخ وقوع بیکاری افراد بیمه شده براساس آیین نامه اجرایی قانون بیمه بر عهده اداره کار و امور اجتماعی محل اشتغال است. برای تشخیص این امر گروهی از نمایندگان اداره کار و رفاه و تامین اجتماعی کمیته ای را با یکدیگر تشکیل می دهند و پس از تایید این گروه برقراری بیمه و پرداخت حق مستمری بیمه بیکاری برای آن دسته از افرادی که ناخواسته و بی اراده بیکار شده اند اقدامات لازم انجام می شود.

بسیاری از افراد در این زمینه اطلاعات لازم را ندارند از این رو بهتر است برای کسب اطلاعات لازم و شناخت و اگاهی در مورد قوانین و مقررات مربوط به بیمه و مستمری بیکاری با کارشناسان و وکیل حقوقی مشورت داشته باشید و از راهنمایی آن ها بهره مند شوید.

چه اقداماتی برای بیمه بیکاری لازم است؟

اشخاص بیمه شده بیکار می توانند برای دریافت بیمه بیکاری خود در مدت زمان مشخص شده از سوی واحد کار و امور اجتماعی مربوطه که معمولا حداکثر 30 روز از تاریخ اخراج کار و بیکاری است، آمادگی خود را برای برگشت به کار تخصصی و مشابه اعلام کنند. این افراد می توانند برای دریافت حق بیمه خود در زمان بیکاری درخواست خود را به اداره کار و امور اجتماعی می دهند و در صورت وجود شرایط لازم بیمه به آن ها تعلق خواهد گرفت.  ​​​​ 

بیمه بیکاری در چه شرایطی قطع می شود؟

همان طور که دریافت بیمه برای بیکاری افراد شرایط خاص خود را دارد، در مورد قطع بیمه بیکاری نیز شرایطی وجود دارد که در صورت وقوع آن حق بیمه برای بیکاری افراد قطع خواهد شد و به آن ها دیگر تعلق نخواهد گرفت. بیمه فرد بیکار در صورتی قطع می شود که شرایط زیر را داشته باشد، این شرایط شامل:

  • فوت

  • مشغول به کار شدن دوباره فرد

  • مستمری بگیر یا بازنشسته باشد

  • دریافت دستمزد مدت بیکاری و بازگشت به کار اولیه خود

  • بدون دلیل موجهی از شرکت در دوره های سوادآموزی خودداری کند.

  • خودداری از قبول شغل تخصصی که به آن معرفی و پیشنهاد می شود.

  • مدت زمان مشخص شده برای دریافت بیمه بیکاری گذشته باشد.

نکات مهم در مورد بیمه بیکاری ​​ 

آن دسته از افرادی که به خاطر کوتاهی در انجام وظایف کار ​​ محول شده به آن ها یا نقض در آیین نامه انضباطی در محیط کار خود توسط کارفرما اخراج شده اند براساس مقررات قانون کار و صدور رای از مراجع حل اختلاف از دریافت بیمه بیکاری محروم خواهند شد و به آن ها بیمه تعلق نمی گیرد. چنان چه بعد از پرداخت بیمه برای بیکاری افراد مشخص شود که بیکار شدن فرد به صورت ارادی بوده، باید کل مبلغ دریافت شده را فرد به سازمان تامین اجتماعی برگردانند. اگر بیمه شده با دریافت بیمه برای بیکاری خود مجدد مشغول به کار شود اما اشتغال خود را اعلام نکند باید از زمان اشتغال دوباره به کار مقدار مقرری بیکاری خود را به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز کند.

در مدت زمانی که حق بیمه برای بیکاری خود را دریافت می کنید، بیمه برای شما پرداخت می شود و این بیمه به عنوان سوابق بیمه برای شما محسوب می شود. مستمری بیکاری و دریافت بیمه در مدت زمان بیکاری افراد از همان روز اول محاسبه و قابل دریافت برای آن است. با توجه به نکات بیان شده در مورد بیمه و نحوه درخواست و دریافت بیمه برای بیکاری دیگر جای نگرانی برای آن دسته از افرادی که به طور غیرارادی از کار خود اخراج شده اند وجود ندارد. آن ها می توانند با مراجعه به مراکز و موسسه های حقوقی معتبر با کارشناسان حقوقی در مورد مسائل مربوط به بیمه و مستمری بیکاری سوالات خود را مطرح و مشورت و راهنمایی های لازم را دریافت نمایند.