Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
طرح مالیات بر عایدی سرمایه چیست و آیا مشمول سهام و سود سپرده بانکی نیز می شود؟ – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
طرح مالیات بر عایدی سرمایه چیست و آیا مشمول سهام و سود سپرده بانکی نیز می شود؟

طرح مالیات بر عایدی سرمایه چیست و آیا مشمول سهام و سود سپرده بانکی نیز می شود؟

طرح مالیات بر عایدی سرمایه یکی از طرح هایی است که دولت به سبب افزایش تحریم های نفتی و کاهش درآمدهای آن تعریف کرده است. این طرح یکی از راه های افزایش درآمدهای مالیاتی محسوب می شود. هدف دولت آمریکا از تحریم های نفتی، به صفر رساندن صادرات نفتی ایران است. دولت نیز برای مقابله با این اقدام آمریکا، طرح مالیات بر عایدی سرمایه را پی ریزی کرده است. در این مقاله می خواهیم درباره این طرح مالیاتی و سوالات پیرامون آن توضیح دهیم.

طرح مالیات بر عایدی سرمایه چیست و آیا مشمول سهام و سود سپرده بانکی نیز می شود؟

مالیات ها بر عایدی سرمایه چگونه محاسبه می شوند؟

مالیات بر عایدی سرمایه (Capital Gains Tax)، مالیاتی است که دولت بر سود به دست آمده از سرمایه گذاری در تملک دارایی های سرمایه ای اعمال می کند. در حقیقت این نوعی از مالیات است که بر سود ناشی از فروش سرمایه و مایملک تعلق می گیرد.

به عنوان مثال شما اگر در سال 95 واحد آپارتمانی به قیمت 100 میلیون تومان خریداری کرده و در سال 99 آن را به قیمت 150 میلیون تومان بفروشید، 50 میلیون تومان سود کرده اید. مالیات بر عایدی سرمایه بر این 50 میلیون تومان سود، تعلق می گیرد..

دلایل و اهداف گرفتن مالیات بر عایدی سرمایه

دلایل و هدف های مختلفی بر اخذ مالیات بر عواید سرمایه وجود دارد، اما مهمترین آنها عبارتند از:

دلایل و اهداف گرفتن مالیات بر عایدی سرمایه

  1. دولت ها می خواهند با اخذ این گونه مالیات ها یکپارچگی، انسجام و کارایی نظام مالیاتی را ایجاد کنند.
  2. جلوگیری از سوداگری در بخش های سرمایه پذیری مانند سکه، مسکن و ارز یکی دیگر از اهداف دولتهاست.
  3. کمک کردن به توزیع مناسب و صحیح درآمدها در بین مردم یکی دیگر از هدف های اقتصادی دولت ها از اخذ این مالیات ها است.
  4. دولت می خواهد عدالت اجتماعی را از طریق عدالت مالیاتی به وجود آورد.
  5. یکی از راههای جلوگیری از فرار مالیاتی افراد، ایجاد این گونه طرح های مالیاتی در کشور است.

رابطه مالیات بر عایدی سرمایه و سهام و سودهای بانکی

اولویت دولت در طرح مالیاتی بر عایدی سرمایه در قسمت املاک و مستغلات است. به عبارت دیگر این مالیات شامل سهام و سودهای بانکی نمی شود، زیرا هدف دولت از اخذ این نوع مالیات برای جذب نقدینگی جهت سرمایه گذاری مولد در اقتصاد کشور است. اگر این مالیات بر سهام و سپرده های بانکی نیز اختصاص یابد، باعث تحریک بازارهای موازی می شود.

رابطه مالیات بر عایدی سرمایه و سهام و سودهای بانکی

مالیات بر عواید سرمایه معمولا بر آن دسته از دارایی هایی که از آنها فقط برای انجام فعالیت های شغلی استفاده می شود، تعلق نمی گیرد. گرفتن این نوع مالیات می تواند راهکار درستی برای مقابله با تلاطمات سوداگری و دلالی در بازارها باشد.

مالیات بر عایدی سرمایه در ایران

همانطور که در قسمت قبلی اشاره کردیم، اولین بار در ایران اخذ مالیات از عایدی سرمایه در دهه 60 اجرا شده است. اما در سالهای بعد به دلایل مختلف این طرح متوقف شد. اخذ این مالیات در سالهای اخیر به علت تحریم های نفتی و افزایش سوداگری در بازارهایی مانند مسکن، طلا، خودرو، سکه و ارز مجددا اعمال شد. این لایحه مالیاتی بعد از کش و قوس های بسیاری در بهمن سال 98 در وزارتخانه تکمیل شده اما برای اجرای آن زمان زیادی لازم است. زیرا برخی از مفاد لایحه اصلاح مالیاتی، نیاز به بررسی دارد.

مالیات بر عایدی سرمایه در ایران

طرح مالیاتی بر عایدی سرمایه در بین کشورهای دنیا

در حدود یک قرن از طرح این نوع مالیات در کشورهای جهان می گذرد. اما در نیم قرن اخیر سرعت گسترش اعمال آن در کشورهای دنیا بسیار تعجب آور بوده است. آمریکا تا سال 1965 میلادی تنها کشوری بود که مالیات بر عایدی سرمایه را اعمال می کرد. اما اخذ این مالیات از سال 1965 تاکنون به علت جهش قیمت مسکن در کشورهای اروپایی، در بین بیش از 180 کشور دنیا رواج یافته است. این نوع مالیات در ایران نیز در دهه 60 هجری شمسی به اجرا در آمده است.

درصد نرخ مالیات بر عایدی سرمایه در کشورهای جهان

درصد نرخ این نوع مالیات در کشورهای دنیا با هم متفاوت است. اما می توان گفت که کشور دانمارک با اخذ 42% مالیات، بالاترین نرخ آن را دارد. نرخ مالیات در کشورهای انگلیس و آمریکا در حدود 28% و درصد آن در  استرالیا و آلمان 25 است.

درصد نرخ مالیات بر عایدی سرمایه در کشورهای جهان

مزیت های مالیات گرفتن از عایدی سرمایه

گرفتن مالیات از عواید سرمایه دارای مزایای متعددی است که مهمترین مزیت های آن عبارتند از:

  1. اخذ مالیات باعث کم شدن نرخ تورم در کشور می شود.
  2. سرازیر شدن سرمایه ها به بخش های مولد و اقتصادی یکی دیگر از مزیت های اخذ این نوع از مالیات ها است.
  3. با اخذ مالیات بر عایدی سرمایه دولت می تواند فرارهای مالیاتی را کم کند.
  4. اخذ این مالیات موجب کم شدن نوسان های قیمت در بازارهای مختلف و همچنین قابل پیش بینی شدن آن می شود.
  5. دولت ها می توانند به وسیله گرفتن مالیات از عایدی سرمایه، اختلاف طبقاتی را کاهش داده و درآمدها را عادلانه توزیع کنند.