Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
فسخ قرارداد – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
فسخ قرارداد

فسخ قرارداد

فسخ در لغت یعنی نقض، تباه کردن است اما در اصطلاح حقوقی به معنای انحلال ارادی و خاتمه قرارداد است. فسخ قرارداد یکی از مسائل مهم در مورد موضوعات مربوط به عقد قراردادهای میان اشخاص می باشد. به اتمام قرارداد توسط یکی از طرفین قرارداد یا شخص ثالث، فسخ قرارداد گفته می شود. فسخ قرارداد از موارد حقوق مالی است زیرا شخص با اجرای آن مالی را به دست می آورد. برای فسخ در قرارداد قوانین و مقررات و شرایط خاصی وجود دارد که طبق آن طرفین معامله یا شخص سوم می توانند اقدام به فسخ داشته باشند.

نکات مهمی که در مورد قراردادهای ملکی وجود دارد که باید به آن توجه داشته باشیم این است که موضوع فسخ در یکی از بندهای قرارداد وجود داشته باشد. فسخ این امکان را به هر یک از طرفین قرارداد می دهد که در زمان تعیین شد و با ارائه دلایل موجه و رعایت قوانین در صورت تمایل می توانند معامله و قرارداد را فسخ نماید. فسخ معامله و قرارداد شرایط خاصی دارد که در ادامه به توضیح و بررسی شرایط و قوانین و ضوابط موجود می پردازیم.

آشنایی با انواع فسخ قرارداد

هر معامله یا قراردادی که بین دو نفر انجام می شود، امکان فسخ آن وجود دارد. در املاک فسخ قرارداد بسیار رایج است. در معامله هر یک از طرفین معامله می تواند فسخ در قرارداد معامله را درخواست کند. البته فسخ در قراردادها شرایط و ضوابط خاص خود را دارد که با آشنایی آن و رعایت هر یک از آن ها می توانید از زیان آن کم کنید. طبق قانون مدنی مواردی وجود دارد که خریدار و فروشنده بتوانند قراردادی را که در زمان انعقاد و ابتدای آن غیرقابل فسخ است را فسخ کنند.

خیار در قانون مدنی یعنی اختیار فسخ معامله یا همان حق فسخ عقد لازم می باشد که در ادامه موارد مهم خیار در قانون مدنی را بیان خواهیم کرد. خیار مجلس، خیار غبن، خیار حیوان، خیار عیب، خیار تفلیس، خیار شرط، خیار تخلف شرط، خیار تاخیر ثمن، خیار تبعض صفقه، خیار تخلف وصف و رویت همه از انواع فسخ قرارداد طبق ماده قانون 396 مدنی محسوب می شوند.

فسخ قرارداد چه شرایطی را لازم دارد؟

به طور کلی فسخ در قرارداد به دو صورت کلی توافق طرفین و فسخ قانونی قرارداد انجام می شود. در توافق طرفین قرارداد، حق فسخ برای هر یک از طرفین معامله وجود دارد و این حق می تواند ​​ به صورت شرطی در زمان عقد قرارداد نوشته شود. زمانی که توافق میان طرفین قرارداد به صورت شرطی بیان می شود یعنی در قرارداد شرط شود هر یک از طرفین هر زمان که تمایل به فسخ معامله را داشته باشند می توانند ظرف مدت یک ماه آن را انجام دهند. به این فسخ قرارداد در قانون مدنی خیار شرط می گویند. قانون به منظور جلوگیری از ضرر و زیان ناخواسته از فسخ قرارداد که هر یک از طرفین قرارداد معامله متوجه سازد، با حکم مستقیم قانون به او حق فسخ در قرارداد را می دهد تا از ضرر و زیان ان جلوگیری کند.  ​​ ​​​​ 

اعمال فسخ قرارداد چه آثاری را به همراه دارد؟

در صورتی که فسخ در قرارداد معامله انجام شود، آثاری را به همراه دارد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم. به طور کلی آثار فسخ در قراردادها مربوط به گذشته نیست و آثار آن برای آینده است. فسخ قرارداد مانع از کسب حقوق اشخاص که قبل از قرارداد به دست آورده اند نمی شود زیرا فسخ در قرارداد از زمانی که انجام می شود موثر می باشد و مانعی برای حقوق اشخاص و طرفین قرارداد ایجاد نمی کند.

یکی دیگر از آثار فسخ در قرارداد می توان به از بین رفتن آثار عقد اشاره کرد. کلیه تصرفات بعد از فسخ قرارداد غیرمجاز و قانونی است. آثار آن تا جایی که برای حقوق اشخاص ضربه و ضرر نداشته باشد منتفی می شود. فسخ در قرارداد تنها به انحلال قرارداد محدود نمی شود بلکه علاوه بر انحلال وضعیت طرفین قرارداد را به حالت قبل از عقد قرارداد بازمی گرداند و از تاثیر آن در آینده جلوگیری خواهد کرد.  ​​​​ 

فسخ قرارداد توسط وکیل چگونه انجام می شود؟

حضور وکیل و مشاوره حقوقی متخصص و مجرب در اکثر دعاوی حقوقی و کیفری توصیه می شود زیرا آن ها با تجربه خود در این زمینه می توانند علاوه بر رسیدگی به مراحل مختلف امور حقوقی در زمان کوتاه، از هزینه های بی مورد در این زمینه بکاهند. وکیل می تواند با تشخیص صحیح خود اقدام به فسخ قرارداد معامله کند. چنان چه امور حقوقی توسط وکیل انجام نشود مشکلاتی را ​​ برای طرفین فسخ کننده قرارداد به همراه خواهد داشت که ممکن است سود و زیان برای آن ها داشته باشد. وکلای دادگستری با توجه به تجربه و اطلاعات لازم در این زمینه می توانند موکلین خود را در زمان فسخ قرارداد راهنمایی و کمک کنند. بهتر است قبل از انجام هر کاری با مشاور و کارشناس حقوقی مشورت داشته باشید و پس از دریافت نظر آن ها اقدامات لازم را انجام دهید.

فسخ قرارداد چه تشریفاتی دارد و چگونه می توان قراردادی را فسخ کرد؟

تا به اینجا با شرایط فسخ در قرارداد و آثار آن ها و مزایای انجام امور حقوقی توسط وکیل آشنا شدیم، حال می خواهیم در مورد تشریفات فسخ قرارداد و نحوه انجام آن توضیحاتی داشته باشیم. چنان چه حق فسخ در قرارداد یک طرفه باشد، حق فسخ در قرارداد را نداشته باشید، هم چنین نیاز به دریافت رضایت طرف مقابل معامله و توافق با آن را ندارید، می توانید با مراجعه به دادگاه جهت فسخ معامله اقدام نمایید. برای آن دسته از قراردادهایی که در دفترهای اسناد رسمی به ثبت رسیده اند نیاز است که از طرف دادگاه حکم برای فسخ قرارداد صادر شود. هم چنین می توان به این نکته مهم اشاره کرد که خیار فسخ حقی است که افراد می توانند از آن استفاده کنند یا صرف نظر از آن داشته باشند. برای دریافت اطلاعات تکمیلی و تخصصی در این زمینه بهتر است با مشاورین و کارشناسان حقوقی ما مشورت داشته باشید. آن ها با مشاوره مناسب شما را در این زمینه راهنمایی و نکات لازم را در اختیار شما قرار خواهند داد.