Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
مراحل درخواست حکم تخلیه – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
مراحل درخواست حکم تخلیه

مراحل درخواست حکم تخلیه

امروزه یکی از موضوعات بحث برانگیز در جامعه که در برخی از موارد مشکلاتی را برای افراد به وجود آورده است، موضوع اجاره ملک است. این مسئله اغلب به دلیل عدم رعایت بندهای موجود در قرارداد اجاره نامه توسط مستاجر مشکلاتی را برای صاحب ملک به همراه دارد. راه حل مناسب این مشکلات، گرفتن حکم تخلیه مستاجر و خواستن عذر آن توسط صاحب ملک است. در قانون به کسی که خانه را اجاره کرده است مستاجر و صاحب ملک را موجر می نامند. زمانی که قرارداد اجاره نامه بین موجر و مستاجر بسته می شود، تمهیدات و قوانینی در این قرارداد وجود دارد که رعایت آن از طرف هر دوی آن ها ضرروی و لازم است.

در بسیاری از موارد مشکل و اختلافی در مدت زمانی که قرارداد میان آن ها بسته شده است و هر یک از آن ها به قوانین موجود در قرارداد پایبند هستند به وجود نمی آید و با مواردی چون اخذ حکم تخلیه مستاجر رو به رو نخواهیم بود. اما زمانی که اختلافاتی میان آن ها ایجاد شود صاحب ملک می تواند حکم تخلیه را برای مستاجر درخواست کند. در ادامه با مشاورین و کارشناسان متخصص و حقوقی همراه باشید تا به بررسی کامل شرایط دستور تخلیه و قوانین آن، تفاوت های تخلیه در قرارداد اجاره سند رسمی و قرارداد اجاره عادی و دلایل اصلی دعوای تخلیه بپردازیم.

دلایل اصلی دعوای تخلیه چیست؟

پایان رسیدن مدت اجاره قرار داد میان موجر و مستاجر یکی از مهمترین علل طرح و درخواست دعوای تخلیه می باشد. چنان چه مالک یا مستاجر به هر دلیلی ادعا به اتمام قرارداد اجاره کنند و طرف دیگر قرار داد از پذیرفتن آن خودداری کند، در این صورت احتمال بروز اختلاف و مشکل میان آن ها پیش خواهد آمد و دعوای تخلیه ایجاد می شود. به عنوان مثال هر زمان که مالک قصد فروش ملک خود را داشته باشد یا مستاجر در هر زمان ملک بهتر با شرایط مناسب تر را برای اجاره انتخاب کند، نمی توان اجاره را پایان یافته دانست و مستاجر را موظف کرد که ملک را تخلیه کند. در صورتی که در طول مدت قرارداد میان مالک و مستاجر، حق فسخ ایجاد شده باشد امکان اتمام قرار داد از طرف یکی از آن ها وجود دارد.

چه زمانی می توان درخواست حکم تخلیه کرد؟

همان طور که می دانید تخلیه نکردن ملک توسط مستاجر یکی از موارد مهمی است که امکان دارد در پایان قراردادهای اجاره ای به وجود آید. برای برطرف کردن این موارد قانون بندهایی را برای مالکان واحدهای مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی در نظر گرفته است و راه حل هایی را برای آن ها قرار داده است. چه زمانی می توان طرح دعوی تخلیه را از مراکز قضایی درخواست کرد و حکم تخلیه ملک را گرفت؟

  • پس از اتمام مدت اجاره نامه، قرارداد و عدم تخلیه ملک توسط مستاجر

  • عدم دریافت اجاره بها از مستاجر با گذشت سه ماه از موعد پرداخت آن

  • چنان چه مستاجر ملک را برای موارد غیرمشروع اجاره و استفاده می کند.

  • در صورتی که مستاجر ملک را اجاره کرده است و آن را به شخص دیگر اجاره داده باشد

در تمام موارد بالا، صاحب ملک می تواند از مراکز قانونی اقدام به اخذ حکم تخلیه برای ملک خود داشته باشد. البته نکته ای در مورد قرارداد اجاره نامه میان موجر و مستاجر وجود دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد. قراردادی که میان مستاجر و موجر منعقد می شود می تواند به صورت رسمی یا غیر رسمی باشد. چنان چه قرارداد میان آن ها رسمی باشد موجر برای دریافت حکم تخلیه باید به اداره ثبت اسناد مراجعه کند و پس از آن به دفتر اسناد رسمی که قرارداد اجاره میان موجر و مستاجر بسته شده مراجعه کند و صدور اجراییه را درخواست نماید.

​​ 

برای گرفتن حکم تخلیه چه مدارکی لازم است؟

زمانی که مالک و مستاجر نتوانند با یکدیگر به توافق کامل برسند و یا مستاجر تعهد خود را نسبت به بندهایی که در قرارداد نوشته شده انجام ندهد، مالک یا صاحبخانه این حق را دارد که با مراجعه به دادگاه یا شورا با ارائه مدارک لازم از جمله سند مالکیت یا اجاره قرارداد، درخواست دعوی و اخذ حکم تخلیه را داشته باشد. با ارائه این مدارک و اثبات یکی از شرط های صدور حکم تخلیه، حکم از سوی مراکز قضایی صادر می گردد.

تخلیه در قراردادهای اجاره عادی و سند رسمی چه تفاوتی باهم دارند؟

قرارداد اجاره عادی یعنی قرارداد در یکی از دفاتر اسناد رسمی تنظیم نشده باشد. در صورتی که قرارداد به این صورت میان موجر و مستاجر منعقد شده باشد، مالک می تواند از شورای حل اختلاف دستور تخلیه فوری را دریافت نماید. قراردادهای عادی را دستی بر روی برگه تنظیم می کنند. برای درخواست صدور دستور تخلیه باید در برگه، اطلاعات لازم از جمله مشخصات کامل و محل اقامت مستاجر و عین مستاجره و تاریخ و مشخصات اجاره نوشته شده باشد. اما اجاره نامه های رسمی در دفاتر رسمی اسناد تنظیم می شوند.

مدت زمانی که برای دستور تخلیه این املاک در نظر گرفته می شود بیشتر از سایر قراردادهاست زیرا مستاجر حق اعتراض و تجدید نظر را با صدور حکم تخلیه خواهد داشت. تفاوت تخلیه در قرارداد اجاره عادی با رسمی این است که قرارداد اجاره عادی باید توسط دو نفر که مورد اعتماد هر دو طرف قرارداد است گواهی شود. چنان چه درخواست تخلیه برای ملک مسکونی باشد باید به شورای حل اختلاف و در صورتی که ملک تجاری باشد درخواست تخلیه ملک به دادگاه محل تقدیم خواهد شد. با توجه به مواردی که در این مقاله به آن پرداخته شد، موجر می تواند طبق شرایط خاص دستور تخلیه ملک خود را برای خارج کردن مستاجر دریافت و برای پیگیری و اجرا آن به مراکز مربوطه مراجعه کند.

البته در مورد تخلیه نکاتی وجود دارد که می تواند مانع از اجرای حکم تخلیه مستاجر شود. چنان چه مستاجر مدعی شود که مدت قرارداد اجاره را تمدید کرده است یا عدم صحت و جعلی بودن حکم تخلیه موجر را عنوان کند. موجر می تواند طبق شرایط و قوانین خاص اقدام به دریافت حکم تخلیه ملک خود را داشته باشد. برای کسب اطلاعات لازم در مورد تخلیه و قوانین و مقررات آن می توانید از مشاورین و کارشناسان مجرب ما کمک بگیرید.