Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
نفقه – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
نفقه

نفقه به چه زنانی تعلق می گیرد؟

نفقه در لغت به معنای روزی، خرج، هزینه و نیازهای زندگی است و در اصطلاح هم نزدیک به معنای لغوی خود است. به طور کلی نفقه به آن چیزی گفته می شود که برای سپری کردن زندگی مورد نیاز است. در اصطلاح حقوقی نفقه به آن چیزی که شخص برای زندگی نیاز دارد مانند مسکن، خوراک و پوشاک و غیره گفته می شود. شخصی که باید نفقه را پرداخت نماید در اصطلاح حقوقی منفق خوانده می شود و کسی که نفقه به آن پرداخت می شود را منفق علیه می گویند. برقراری و پرداخت نفقه نیاز به شرایطی دارد که در ادامه به آن می پردازیم.

شرایط لازم برای پرداخت نفقه شامل عقد دائم و تمکین زن به مرد می شود. طبق قانون مدنی در عقد دائم نفقه زن بر عهده مرد است. چنان چه زن نسبت به شوهر تمکین کامل نداشته باشد پرداخت نفقه از سوی شوهر به زن برداشته می شود. پرداخت نفقه به زن فقط شامل مواردی که در قانون به آن اشاره شده است نمی شود بلکه نفقه زن، تمام نیازهای او را که برای سپری کردن زندگی به آن احتیاج دارد و مناسب شان و منزلت او نیز است شامل می شود. در قانون مزایای مختلفی برای پرداخت نفقه به زن در نظر گرفته شده است. در ادامه با مشاورین و کارشناسان ما همراه باشید تا به بررسی کامل مزایای نفقه و و مطالبه نفقه توسط وکیل بپردازیم.

نفقه شامل چه مواردی می شود؟

براساس ماده 1107 قانون مدنی، نفقه تمام نیازهای متناسب با وضعیت زن را شامل می شود. منظور از نیازهای متناسب و متعارف زن یعنی نیاز به خوراک، پوشاک، مسکن، وسایل خانه و تمامی هزینه های درمان و سایر نیازها و احتیاجات زن برای گذراندن زندگی خوب است. تعیین میزان نفقه به زن به عوامل مختلفی از جمله وضعیت مالی مرد و شان و منزلت خانوادگی زن بستگی دارد.

همان طور که قبلا اشاره کردیم در قانون، مرد وظیفه پرداخت نفقه را به زن دارد. زمانی که زن درخواست پرداخت نفقه را از مرد به دادگاه ارائه دهد، از آن جایی که قانون میزان مشخصی از نفقه را برای همه تعیین نکرده است با در نظر گرفتن شرایط زندگی و بررسی وضعیت زندگی زن میزان نفقه را برای پرداخت مشخص می کند.

نفقه چه مزایایی برای زوجه دارد؟

قانون برای مطالبه نفقه زوجه امتیاز و مزایایی در نظر گرفته است که با اطلاع از آن ها می توانید تمام حق و حقوق های خود را از شوهر درخواست کنید. از مزایای نفقه برای زن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زن می تواند نفقه پرداخت نشده در زمان گذشته را از مرد طلب کند. او می تواند برای مدت زمانی که در گذشته نفقه ای دریافت نکرده دادخواست مطالبه نفقه خود را از مرد به دادگاه ارائه دهد.

  • تعیین نفقه و پرداخت آن به زن بدون توجه به وضعیت مالی آن انجام می شود. به عنوان مثال اگر زن شاغل باشد و توانایی رفع نیازهای خود را داشته باشد، باز هم نفقه به او تعلق می گیرد و می تواند مطالبه نفقه خود را از مرد داشته باشد.

  • پرداخت نفقه از سوی مرد ارتباط با وضعیت مالی او ندارد. به زبان ساده می توان گفت که شرط پرداخت نفقه به توانایی مالی مرد بستگی ندارد زیرا در تعیین آن وضعیت مالی و اقتصادی مرد در نظر گرفته نمی شود بلکه ملاک اصلی آن نیاز و احتیاجات متعارف و متناسب زن است.

  • پرداخت نفقه به زن وظیفه مرد است و در قانون و حقوق ایران تکلیفی برای لزوم به پرداخت نفقه از طرف زن اشاره نشده است.

  • مطالبه نفقه زن به دو روش انجام می شود. زن می تواند برای درخواست پرداخت نفقه، دادخواست خود را به دادگاه ارائه دهد و یا می تواند به جرم ترک انفاق از شوهر خود شکایت کند.

نفقه زن در عقد دائم و عقد موقت

در قانون مدنی پرداخت نفقه در عقد دائم بر عهده مرد است اما در قانون چیزی در مورد پرداخت نفقه به زن در عقد موقت وجود ندارد و پیش بینی برای آن نشده است. عدم پرداخت و مطالبه نفقه در عقد موقت مشاهده می شود اما زن و مرد می توانند پرداخت نفقه را در عقد موقت خود به صورت توافقی قرار دهند. در قانون برای نفقه زن در عقد دائم شروطی وجود دارد. تمکین زن به مرد از شروط لازم در پرداخت نفقه زن می باشد در صورتی که زن عدم تمکین نسبت به مرد را داشته باشد، مرد می تواند نفقه را به آن پرداخت نکند. در مورد عقد موقت نیز زمانی نفقه به زن تعلق می گیرد که زن تمکین نسبت به مرد داشته باشد.

مزایای مطالبه نفقه توسط وکیل

برای دریافت نفقه می توانید از وکیل حرفه ای و با تجربه استفاده کنید. آن ها با در نظر گرفتن شرایط کنونی و اطلاع از قوانین و مقررات موجود امور مربوط به مطالبه نفقه را بهتر و سریع تر انجام می دهند. مطالبه نفقه توسط وکیل مزایای فراوانی دارد. در ادامه به برخی از ​​ مزایای مهم مطالبه نفقه توسط وکیل می پردازیم.

  • کاهش زمان مطالبه نفقه

  • عدم نیاز حضور زن در جلسات دادگاه

  • درخواست توقیف اموال شناسایی شده توسط وکیل

  • دریافت طلاق زن در صورت اثبات عدم پرداخت نفقه از سوی مرد

  • دریافت حکم جلب توسط وکیل در صورت عدم پرداخت نفقه از سوی مرد

چه ارتباطی میان نفقه و تمکین وجود دارد؟

نفقه و تمکین با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند. طبق قانون مدنی چنان چه زن از انجام وظایف خود دوری کند یا به عبارت دیگر تمکین کامل نسبت به مرد نداشته باشد استحقاق اجرای حقوق نفقه را نخواهد داشت. تمکین به مرد یعنی زن احساس مسئولیت کامل نسبت به زندگی و سایر وظایف زناشویی داشته باشد. طبق قانون، مدیریت خانواده بر عهده مرد می باشد. چنان چه زن از قصد و بدون دلیل از انجام وظایف خود اجتناب کند و تمکین نداشته باشد، نفقه به آن تعلق نمی گیرد. عدم تمکین زن، عقد موقت، ترک خانه بدون اجازه مرد، فوت مرد از موارد عدم پرداخت نفقه به زن محسوب می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با کارشناسان و مشاورین ما در ارتباط باشید.