Deprecated: Creation of dynamic property wfBrowscap::$_source_version is deprecated in /var/www/vhosts/armitafirm.com/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wfBrowscap.php on line 97
چه کسانی مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند؟ – شرکت خدمات مالی و مالیاتی ، حقوقی و انفورماتیک آرمیتا
چه کسانی مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند؟

همانطور که میدانید برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، فعالان اقتصادی باید ۹ درصد از ارزشی که از فروش کالا یا خدمات حاصل می شود را به اداره مالیات بپردازند. اگر چه این قانون در ابتدا به شکل آزمایشی اجرا شد اما در حال حاضر با توجه به قانون فعلی، مشمولان موظف به پرداخت مالیات در موعد مقرر هستند. در طی ۱۱ سال اخیر مشمولان پرداخت مالیات را در ۷ مرحله تقسیم بندی کردند که در این مقاله به آن ها می پردازیم. یکی از منابع مهم دولت برای توسعه کشور و جوامع، استفاده از مالیات بر ارزش افزوده است که دولت را از وابستگی به نفت دور می کند. زمانی که نظام اقتصادی متکی به عوامل درونی باشد، تولید داخلی روز به روز بیشتر رشد کرده و ثبات اقتصادی افزایش پیدا می کند. برای مقابله با تحریم های به وجود آمده از جوامع بین المللی و فشارهای اقتصادی در سال های اخیر، استفاده از مالیات بر ارزش افزوده نقش بسزایی خواهد داشت. امروزه شرکت های ارائه دهنده خدمات مالی و خدمات مالیاتی به شرکت های نوپا کمک می کنند تا بتوانند مالیات خود را به درستی محاسبه کرده و به موقع پرداخت کنند.

چرا باید مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنیم؟

مشمولان مرحله اول

مالیات بر ارزش افزوده از ابتدای سال ۱۳۸۷ اجرا شد و مشمولانی که در مرحله اول ثبت نام مالیات، شامل کلیه وارد کنندگان، فعالان اقتصادی و صادرکنندگان بودند، مجموع کالا و خدماتی که ارائه می کردند به بیش از ۳ میلیارد ریال می رسید. در این مرحله بعضی از فعالان اقتصادی سال ۱۳۸۷ نیز هستند که مجموعه فروش آن ها در پنج ماه اول سال، به یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون ریال می رسید.

مشمولان مرحله دوم

فراخوانی که در این مرحله صادر شده مربوط به ابتدای مهرماه ۱۳۸۸ بوده، بر اساس فعالیت های موضوع بند الف ماده ۹۶ قانون مالیات های مستقیم ارائه گردیده است. در این موضوعات برخی از مشاغل مشخص شدند و فعالیت های معاف ذکر نشدند

  1. کارخانه ها و واحدهای تولیدی که دارای جواز کسب و پروانه بهره برداری صادر شده
  2. اشخاصی که از معادن بهره برداری می کنند
  3. خدمات دهندگان حسابرسی، حسابداری و مالی
  4. اشخاصی که عضو جامعه حسابداران رسمی ایران باشند
  5. شرکت های خدمات مدیریتی و مشاوره ای
  6. شرکت هایی که خدمات انفورماتیک، نرم افزاری و سخت افزاری ارائه می دهند
  7. هتل ها و متل های سه ستاره به بالا
  8. موسسات تجاری و صنعتی که در داخل و خارج از کشور دارای نمایندگی هستند

مشمولان مرحله سوم

در مرحله سوم از اجرای مالیات بر ارزش افزوده، که از اول فروردین ماه ۱۳۸۹ شروع شد، دامنه مشمولان افزایش پیدا کرد. در واقع کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که طبق شرایط مرحله اول و مرحله دوم ثبت نام کردند ولی مشمول اجرای مالیات نشده بودند، در این مرحله اضافه شدند. البته این در حالیست که در سال های ۱۳۸۷ یا ۱۳۸۸ میزان مجموع فروش کالاها و خدمات آن ها بیشتر از ۳ میلیارد ریال بوده باشد.

مشمولان مرحله چهارم

مرحله چهارم این قراخوان از مهر ۱۳۸۹ اجرا شد و تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که در مراحل قبلی مشمول نبودند، در این بخش به موضوع بند ب ماده ۹۶ ق م م اضافه شدند. برخی از صاحبان کسب و کار در موضوع بند ب ماده ۹۵ ق م م عبارتند از

  1. افرادی که صاحب کارگاه های صنعتی هستند
  2. اشخاصی که به صورت حقیقی یا حقوقی صاحب مشاغل ساختمانی، تاسیسات فنی و صنعتی، نقشه کشی و محاسبات فنی و نظارتی هستند
  3. مشاغل لیتوگرافی، صحافی ها، خدمات چاپ و گرافیست ها
  4. افرادی که صاحب مراکز ارتباطات رایانه ای هستند
  5. وکلا، کارشناسان مترجم رسمی دادگستری، مشاوران حقوقی و حسابداران رسمی
  6. کسانی که به شغل واسطه گری یا دلالی مشغولند یا کارگزار هستند
  7. محققان و پژوهشگرانی که طرح های تحقیقاتی تهیه و تنظیم می کنند
  8. اشخاصی که صاحب مراکز فرهنگی، فرهنگسراها و کانون های حرفه ای هنری هستند
  9. صاحبان آزمایشگاه ها، خدمات پزشکی، خدمات بهداشتی و آرایشی

مشمولان مرحله پنجم

از اول مهر ماه سال ۱۳۹۰ مرحله پنجم مشمولان مالیات بر ارزش افزوده اعلام گردید. این بار برای صاحبان کسب و کاری که مجموع فروش کالا و خدماتشان در سال های ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹ بیشتر از یک میلیارد ریال بوده. شرکت هایی هم که قبل یا بعد از سال ۱۳۹۰ به ثبت رسیدند و جز شرایط مطرح شده نبودند، در مرحله پنجم اقدام به اجرای برنامه مالیات بر ارزش افزوده خواهند کرد.

مشمولان مرحله ششم

از ابتدای سال ۱۳۹۴ فراخوانی جهت به اجرا درآمدن مرحله ششم مالیات ارائه شد. در این مرحله صاحبان کسب و کاری که به فعالیت هایی مانند چلوکبابی، سالن های غذاخوری، سفره خانه سنتی و اغذیه فروشی های زنجیره ای مشمول مالیات بر ارزش افزوده شدند. در این مرحله به مبلغ فروش سالیانه توجهی نمی شود و صرفا بر اساس موضوع ماده ۹۵ قانون مالیات های مستقیم در نظر گرفته می شود. اشخاص حقیقی و حقوقی که در این مشاغل فعالیت دارند، فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوزشان، مشمول مالیات هستند.

مشمولان مرحله هفتم

در مرحله هفتم صاحبان کسب و کاری که در شش مرحله گذشته مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نشده بودند، مکلف به ثبت نام در نظام مالیاتی می شوند. این قانون از ابتدای مهر ماه ۱۳۹۵ اعلام گردید و بر اساس حجم فروش، درآمد حاصل از آن و خدمات ارائه شده محاسبه می گردد.